ЗА НАС

ЗАЩО ДА ИЗБЕРА КОШЕР "KONYA"
Таблица за сравнение на кошера
Графика

ИНФОРМАЦИЯ ЗА КОШЕРА
Инструкции за ползване

ЕКСПЕРИМЕНТАЛНИ РЕЗУЛТАТИ

СТАТИИ ЗА КОШЕРА

СПОДЕЛЕН ОПИТ

ВРЪЗКА С НАС

Опита на един унгарски пчелар


Моят опит от използването на кошера с вътрящи се рамки


След първото производство на мед в кошери с въртящи се рамки, бих желал да споделя моя опит и наблюдения. Знам, че много пчелари са заинтересувани от това ново изобретение, но поради страх от новото, изчакват да видят резултатите при други пчелари или поради липса на средства за закупуването му, досега не са се осмелили да изпробват това новооткритие. На тях съм посветил моите първи впечатления, за които пиша.

В с. Батонитеренен, по време на пчеларски курс, за първи път се срещнах с идеята за кошера с въртящи се рамки. Лекцията на Лайош Коня, наш колега и негов изобретател веднага събуди моя интерес. Най-напред бях впечатлен от факта, че с този вид кошер се възпрепятства роенето. Това бе от особено значение за мен, тъй като предната година всички семейства изпаднаха в роево състояние, можете да си представите колко проблеми и неприятности ми причини това. Искрено ще споделя с Вас, че едва второ място зае, много по-важната защита срещу акарите, тъй като все пак срещу тях мога да направя нещо, но роенето досега не можех да възпрепятствам.
Първо поръчах един кошер, който бе все още с ръчно завъртане. Видя ми се доста практичен и установих, че все повече ми допада тази система. Реших да се занимавам с повече такива кошери, още повече след като производителят успя да създаде автоматично завъртане. Имах един павильон с традиционни кошери, които извадих. На тяхно място поставих 16 кошера с въртящи се рамки и по време на цъфтежа на рапицата ги заселих с пчели. Процесът не мина особено гладко, тъй като нямах предишен опит в това. Тогава се обадих на Лайош Коня, който прояви готовност и ми помогна със съветите си, за което съм му благодарен и до днес. По време на заселването, при няколко семейства, майката не прие изкуствената пита и се изкачи в корпуса за отвеждане. Считам за важно да спомена това, тъй като в тези случаи добивът на мед бе малък, но при популациите, където майката се приспособи добре, бяха постигнати изключителни резултати, едва успях да повдигна корпуса с мед.
На практика пчелните семейства показаха, на какво е способен този кошер. Някои от тях успяха да съберат по 17 кг рапичен и 58 кг акациев мед. При първото цъфтене на акацията, повечето семейства, в зависимост от майката и от заселването, събраха по 35-40 кг мед. Лайош Коня предпазливо казва, че горната граница е 100 кг, аз смятам, че за година това количество може да бъде постигнато при намиране на хубава паша.
С павильона планирах пътуване до област Зала, но поради малкия цъфтеж там се отказах, беше излишно да разкарвам пчелите. Сега за първи път в кариерата ми на пчелар, съм в Бьосенфа по време на цъфтенето на липите. Досега пчелните семейства са събрали ололо 8-9 кг мед, което според опитни пчелари е наистина добър резултат.
Качеството на произведения мед е отлично, мога да кажа, че имам чудесен мед. Неотдавна получих резултатите от изследванията на рапичния мед, който е красиво бял и кристален. Акациевият пък е бледозелен, със съдържание на полени 28.
Както по-рано писах, смятах възпрепятстването на роенето за по-важно от производствените резултати. Много се радвам, че тази година нито при едно семейство нямаше роене и смятам, че това е особеното предимство на кошера. Преди пчелите да преминат към събиране на липов мед, прегледах кошерите и открих 2-3 акара, които може да са пренесени от друго място, но мога да кажа, че почти не намерих следи от вароатоза.
Бих желал да отделя внимание и на лесната поддръжка на кошерите, което в моя случай е от особено значение. От няколко години имам гръбначна херния, което ограничава физическите ми възможности. Стигнах дотам, че трябваше да реша дали да продължа да се занимавам с пчеларство. Ако нямаше кошер с въртящи се рамки, щях да бъда принуден да изоставя професията. Но тъй като за този кошер не е необходимо голямо физическо натоварване, работата може да бъде свършена с един помощник. При традиционния кошер, трябваше да се навеждам и изваждам рамките, докато работникът стоеше до мен и скучаеше, аз му подавах в ръцете рамките, а той ги поемаше.
При кошера с въртящи се рамки мога да си позволя да стоя и да нареждам какво трябва да се свърши, а помощникът без предварителна практика, може да си свърши работата. Наистина разликата е огромна. Работата дава по-добри резултати, едновременно повече кошера могат да бъдат обслужени. Помислете само колко тежки и трудно подвижни са традиционните кошери при нареждането им. За тази работа е почти невъзможно да се намери човек, а и за колко пари би дошъл!? За мен този кошер е смисъла на моя живот, защото мога да продължа с пчеларството, за други той означава пестене на работна ръка и средства или с една дума - намаляване на разходите.
След толкова положителни страни, които ме споходиха внезапно, е редно да кажа и за отрицателните. По-точно за една отрицателна страна, която обаче е значима: цената на кошера. За унгарските пчелари тя е висока. Може обаче да се подходи разумно по този въпрос, тъй като при този кошер разходите се намаляват, а едновременно с това се увеличават добивите и качеството на меда, което позволява за 1-2 години да се върне разликата в цената, но повечето от пчеларите имат финансови проблеми. При сегашните цени на меда, те нямат достатъчно средства, пък даже и с мисълта за сигурна възвръщаемост, не могат да платят цената на кошерите или на павильоните.
Според мен решение може да се търси по два начина. Тъй като предимствата на този кошер са признати (доколкото знам изследователският институт по пчеларство удостоверява това), за увеличаване на добивите и повишаване качеството на меда, може да се търси финансова подкрепа от държавата. Паралелно с това, си заслужава да се говори с банка за изработване на кредитна или лизингова конструкция. Това е типичният случай, при който пчеларят, благодарение на допълнителните добиви, за няколко години може да върне тегления кредит.

Дюла Диценти
с. Берзенце
Унгария

Кошерът с въртящи се рамки тип „Коня” | Сравнителна таблица за предимствата на кошер Коня пред останалите кошери | Графика на пчелното семейство и добива на мед | Представяне на кошера | Инструкции за ползване на кошера | Експериментални резултати на кошер „Коня” | Статии за кошерите | Споделен пчеларски опит | Кошерът с въртящи се рамки от гледна точка здравеопазването на пчелите | Прилагане на кошера с въртящи се рамки в пчелното стопанство | Биологични зависимости при пчелните семейства в кошерите с въртящи се рамки | Вароатоза | © copyright 2006, Troyamed. all rights reserved
Мед - биологичен пчелен мед, биологично пчеларство, био пчелни продукти